Návrh na projednání možných benefitů pro dlouhodobě chodící dobrovolné dárce krve jsem se po dohodě s kolegyněmi a kolegy z Třebíč Občanům! rozhodla předložit hned z několika důvodů. Všichni se asi shodneme, že bez dobrovolných dárců krve by naše zdravotnictví bylo na mnohem horší úrovni než je nyní. Mnoho lidí by bez těchto dárců mělo mnohem horší prognózu přežití, další by nemohli žít plnohodnotný život.

Prostě a jednoduše řečeno, všichni, kteří jsou dobrovolnými dárci krve, jsou hrdinové. Moc dobře víme, že město Třebíč přispívá Červenému kříži, představitelé města předávají dárcům Janského plakety a myslíme si, že je to v pořádku. Každé poděkování těmto lidem je na místě.

V jiných městech benefity pro dárce mají

V Třebíči je základna dobrovolných dárců stálá a dlouhodobá.  Mnohdy přivádí i své děti a známé. A berou to jako samozřejmost a povinnost. Ale podle našeho názoru pro ně město může udělat víc. Ještě před několika roky měla Třebíč pro dobrovolné dárce a dárce kostní dřeně slevu v MHD. To už nyní neplatí.

 

Město Zlín přispívá dárcům krve

Příspěvek na pořízení síťové jízdenky MHD ve Zlíně a vstupenky do ZOO Zlín Lešná. Na takové benefity má nárok každý zlínský dárce krve, který je držitelem zlaté plakety prof. MUDr. Jana Janského, tedy má na svém „kontě“ 40 bezpříspěvkových odběrů krve. Město Zlín tak chce těmto dárcům  za ušlechtilý skutek a obětavost poděkovat a vyjádřit obdiv. Dárci vzácné tekutiny mohou příspěvek čerpat každým rokem, a to až do konce svého života.

Dárci krve mohou čerpat slevy

Bezplatnou celosíťovou jízdenku MHD na dobu 5 let poskytuje město Otrokovice držitelům ocenění Českého červeného kříže pro bezpříspěvkové dárce krve Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Janského a Zlatého kříže 1. až 3. třídy.  „V letošním roce uplatnilo nárok na bezplatnou jízdenku 95 otrokovických dárců krve z celkového počtu možných 111 dárců,“ přiblížila Barbora Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury, který zajišťuje tuto agendu.

Dárci krve budou mít pražskou MHD zdarma

Pražský magistrát ve spolupráci s Českým červeným křížem plánuje obdarovat ročním jízdným v MHD dárce krve s 80 a více odběry. Vedení Prahy připraví také slavnostní večer pro všechny dárce, kteří mají na kontě více než 40 odběrů. „Vloni dovršilo čtyřiceti a více odběrů 736 Pražanů, těm chceme osobně poděkovat, vyzdvihnout jejich pomoc a inspirovat také další Pražany, aby se k odběrům krve připojili,“ uvedla radní. Na slavnostním večeru v kostele sv. Šimona a Judy zahraje oceněným Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

 

Prošla jsem si programy mnohých měst a hodně měst benefity mají. Ať už slevu na MHD, na kulturní akce, vstupy do knihoven nebo určitý počet volných vstupenek do bazénů či aquaparků. A proto jsme podali návrh zastupitelům, aby rada města zvážila možnosti benefitů a předložila je v příštím roce zastupitelstvu ke schválení dle finančních možností našeho města.

Proti našemu návrhu bojovala především lidovecká Marie Dudíková

Bohužel už v diskuzi zaznělo například od zastupitelky Marie Dudíkové, že dárci nestojí o žádné díky a benefity. Že mají odečet z daně a benefity od svých zdravotních pojišťoven. A že víc neočekávají a nechtějí. Neměla pravdu v tom, že by bylo nutné dělat nějaké seznamy dárců. Každý dárce, který získá Janského plaketu, získává i doklad, kterým by se prokázal, a tím by bylo vše vyřešeno. Vždyť takto to funguje ve všech městech, které benefity pro dárce má.

Chtějí radní poděkovat nebo se jen zviditelnit?

Ano také vím, že dárci nic neočekávají. Budou chodit darovat krev dál. Ale zároveň nechápu, proč by jim město nemělo projevit svůj vděk a úctu nějakou jinou formou, než jen předání Janského plakety z rukou starosty či místostarostů. A přitom šlo prozatím pouze o pověření rady města k vypracování variant odměňování. Proto je pro mne nepochopitelné, že většina koaličních zastupitelů bylo proti.

 

Hlasování o benefitech pro dlouhodobě chodící dobrovolné dárce krve v Třebíči

Pro náš návrh hlasovalo pouze 10 zastupitelů včetně všech pěti za Třebíč Občanům!, 12 zastupitelů se zdrželo, proti byli 3 včetně Marie Dudíkové. Dva zastupitelé vůbec nehlasovali. Náš návrh tedy nebyl schválen.

 

Už jen proto, že loni vedení města přišlo s akcí, kdy společně se zastupiteli, kteří ještě nedarovali krev, přišli na odběr krve a zveřejnili fotografie z této akce. A ještě větší paradox je to, že většina z těch, co byli na těch fotkách a chlubili se s nimi na sociálních sítích, byli proti tomuto návrhu nebo se zdrželi. Takhle mi to připadá, že mediální sláva je pro ně víc než samotní lidé.

I proto pevně věřím, že se vedení města znovu zamyslí nad tímto návrhem a přehodnotí svůj pohled na možnost projevit vděk a úctu dobrovolným dárcům i jinak než jak to dělá nyní. Pokud radní přijdou s tímto návrhem, tak ho rádi podpoříme.

Získejte více informací

z našeho webu

Třebíč Občanům!

 

Zaregistrujte se do našeho emailového seznamu a nenechte si ujít žádné novinky.

Pro úspěšnou registraci k odběru novinek z našeho webu potvrďte prosím vaši emailovou adresu kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám poslali. Děkujeme!

Pin It on Pinterest

Share This